A gyémántok osztályzása, avagy a 4C módszer

A gyémántok minőségét, és ezzel az értékét, hagyományosan az egész világon (majdnem teljesen) egységesen határozzák meg, az úgynevezett „4C” módszerrel.
Ez a módszer, nagyjából jól is működik, mióta gyémánt a gyémánt, de csak nagyjából. Hogy mi vele a probléma, pontosan ki fog derülni, ahogy felsorolom őket, és egyúttal bemutatom az ötödik, és a hatodik „C”-t is.

A méretezésről

A közelmúlt tapasztalatai alapján gondoltam, öntök egy kis tiszta vizet a pohárba a gyűrűk méretezése kapcsán.

Először is leszögezném, szinte minden gyűrű méretezhető, akkor is, ha sok helyen mást mondanak.

Sokszor könnyebb elmagyarázni valamit úgy, ha megmutatjuk, hogy mi NEM az.

NEM lehet méterezni – úgy, hogy ne legyen utólag semmi nyoma – olyan gyűrűket, ahol a gyűrű teljes hosszában (körben) fut valamilyen minta, vagy esetleg teljesen körbe van rakva kövekkel.
Minden más gyűrűt elvileg lehet méretezni.

Miért nem vállalják el mégis ékszerboltok, ötvösök, és egyéb piaci szereplők, gyűrűk méretezését? – főleg ha abban a gyűrűben van néhány vagy sok, esetleg rengeteg kő, neadjisten gyémántok…

A legenda igaz. A köves, drágaköves gyűrűkből a kövek, méretezésnél kieshetnek, és néha ki is esnek.

Nem azért, mert rosszul van befoglalva, hanem azért, mert a gyűrű méretezésekor a gyűrű formája (természetesen) változik. Ezzel együtt a gyűrű felületén kialakított kis foglalatok formája is változik.

Az ötvös amikor ezt a műveletet végzi, próbál a lehető legkíméletesebb lenni a gyűrűvel, és ha észreveszi hogy közben meglazult egy kő, akkor kijavítja a foglalatot. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy esetleg átsiklik a figyelmén.

Miután elkészül a méretezés, megpolírozzák a gyűrűt, és utána belekerül egy ultrahangos tisztító berendezésbe. Ezek egyenként is elég erős behatást adnak a gyűrűnek, hogy ami kő esetleg kilazul a méretezésnél, akkor az itt kiesik.

Műhelyünkben egymás mellett ül az ötvös és a drágakőfoglaló (ez nem mindenhol van így), és ha a méretezés folyamán kiesik egy kő a gyűrűnkből, akkor a szomszéd asztalnál ülő kolléga azonnal visszafoglalja. Viszont még ezzel együtt is néha előfordul, hogy utólag, már az ügyfélnél esik ki egy kő, amit (legalábbis mi) garanciában szintén pótolunk. Akkor is, ha gyémántról van szó!

A fentiek miatt nem szereti elvállalni sok ékszerbolt, ékszerész, ötvös a gyűrűk méretezését. Sokszor akkor sem, ha a saját termékéről van szó, és különösen akkor nem, ha idegen termékről van szó.

Mi ebből nem csinálunk problémát.

Mi garanciát vállalunk a kő kiesésre is.
A „kérdés nélküli pótoljuk kő kiesés garanciánk” keretében minden 2,5mm alatti követ pótlunk, ha gyémántról van szó, akkor is.

Hogyan tudjuk ezt megtenni? És miért tudunk ingyen méretezés garanciát vállalni eljegyzési gyűrűinkre?

Úgy, hogy saját gyártó műhelyünkben olyan szakemberek dolgoznak, akik munkájának köszönhetően egy ilyen kő kiesés annyira ritkán fordul elő, hogy nem téma bevállalni egy ilyen garanciát. Egyszerűen annyira ritkán fordul elő ilyen eset, hogy ezt szerencsére megtehetjük, és meg is tesszük.

Mit javaslunk köves ékszer vásárlóknak?

Ha egy mód van rá, nálunk vásároljanak ilyesmit. 🙂 Vagy ha nem is nálunk, akkor lehetőleg olyan helyen érdemes drágaköves ékszert vásárolni, ahol fel vannak készülve az ilyesmire. Bizony egy gyűrű élete során szinte biztos hogy fel fog merülni a méretezés, és ha drágaköves gyűrűt méretezünk, akkor bizony fel fog merülni a kőkiesés…

 

Szerző: Blaner Attila