A gyémántok osztályzása, avagy a 4C módszer

A gyémántok minőségét, és ezzel az értékét, hagyományosan az egész világon (majdnem teljesen) egységesen határozzák meg, az úgynevezett „4C” módszerrel.
Ez a módszer, nagyjából jól is működik, mióta gyémánt a gyémánt, de csak nagyjából. Hogy mi vele a probléma, pontosan ki fog derülni, ahogy felsorolom őket, és egyúttal bemutatom az ötödik, és a hatodik „C”-t is.

1. Carat (karát)

Más néven tömeg: 1Ct 0,2 grammnak felel meg. Teljesen érhető, egyértelmű. Minél nagyobb egy gyémánt, annál drágább.

Viszont az ár nem lineárisan növekszik, hanem exponenciálisan. Tehát, ha szeretném megtudni, hogy nagyjából mennyivel kerül többe egy egykarátos gyémánt egy félkarátosnál, akkor meg kell szoroznom kettővel, és az eredményt még egyszer megszorzom kettővel.

A gyémánt tömegét egy speciális mérleggel egyszerűen meg lehet mérni. Ha egy gyémánt tömegét nem tudjuk megmérni mérleggel, elég pontos módszerek vannak annak megsaccolására, de ezzel lehetnek problémák, de erről még lesz szó az ötödik „C” -nél.

2. Clarity (tisztaság)

Minden apró tökéletlenség, ami a gyémánton belül van, és 10x-es nagyítású nagyítóval látható, azt zárványnak nevezzük. Egy gyémántban minél kevesebb zárvány található, annál értékesebb.

Ez (elvileg) egy jól, pontosan, szabványosan leírt dolog, amit (elvileg) az egész világon mindenki alkalmaz, és (elvileg) betart. Ez nem mindig 100%-ig van így, de erről is bővebben az 5. „C” -nél.

3. Color (szín)

A gyémántok nagy többségének a színe a fehértől a sárgáig vagy barnáig terjed. Tehát minél fehérebb egy gyémánt, annál többet ér. Léteznek viszont „fancy” színű gyémántok is. Ezek színe lehet kanárisárga, kék, zöld, pink és piros. Ezeknél minél szebb, élénkebb a szín, annál értékesebb a kő. Egy szép élénk pink színű kezeletlen gyémánt értéke lehet akár többszázszorosa egy fehérnek!

4. Csiszolás (cut)

A gyémánt csiszolását háromféle kritérium alapján értékelik. Ezek az arányok, polírozás és szimmetria. Léteznek a kerek briliáns csiszoláson túl még további „fancy” csiszolású gyémántok.

5. Certificate

Erről még az ékszerész pályám elején hallottam először egy nagy cégnél dolgozó kollégától. Nagyon érdekes téma, ugyanis az egységesnek tartott gyémánt értékelési szisztéma nem teljesen, 100%-ig egységes a világon. Az alap probléma: Már az első ékszeres-drágaköves tanfolyamomon elhangzott az, hogy a szín vagy tisztaság meghatározásánál bárkinek jogában áll tévedni. A laboratóriumokban is emberek dolgoznak, ők is tévedhetnek, arról nem is szólva, hogy létezik olyan, ahol erre épp, hogy rájátszanak. Probléma lehet például a használt felvásárolt ékszereknél, ahol még a gyémánt tömegét is csak saccolni lehet.

Megtörtént példa:

Beszámítottunk egy komoly ékszerünkbe, egy egyébként szintén komoly, (eredetileg hétszámjegyű összegért vásárolt) ékszert. A kereskedő által kiállított certificate-n 0,9 Ct gyémánt szerepelt. Én kisebbre saccoltam, ezért azt mondtam, akkor tudom beszámítani az ékszert ha kifoglalhatom a követ, és rendesen megmérhetem.
A kifoglalt gyémánt tömege 0,71 Ct volt. Az előbb említett exponenciális ár-növekedés miatt a gyémánt ára a kifizetetthez képest 60%, tehát alig több mint a fele annak, amit hittek róla!
Létezik viszont három olyan független gyémánt értékelő laboratórium, akinek a papírját bárhol a világon kérdés nélkül elfogadják. Három ilyen van a világon, és nincs több! (Magyarországon NINCS ilyen laboratórium.) Ez a három laboratórium: GIA, HRD, IGI.

A tanulság:

Komoly, megbízható, szakértő helyről érdemes gyémántot vagy gyémánt ékszert vásárolni, és/vagy ennek a három fenti nemzetközi független labornak a papírját kérni.

6. Customer (vásárló)

A hatodik „C”-vel soha senki nem foglalkozik, pedig ez a legfontosabb. A hatodik „C” Te magad vagy kedves olvasó, (customer) azaz vásárló. Mire gondolok itt? Te vásárolsz egy gyémánt ékszert, amivel szeretnéd meglepni életed szerelmét, talán, szeretnéd eljegyezni életed párját. Mindegy az, hogy hol veszed meg ezt az ékszert? Hát, végülis, férfiak vagyunk, nekünk nagyjából mindegy.

Várj, van itt még valami!

Miután átadtad a gyűrűt és elmondod párodnak hogy honnan van a gyűrű, szerinted neki is mindegy? Elárulok egy titkot! Neki NEM mindegy! EGYÁTALÁN nem ugyanúgy néz ki a dolog, hogy a kedves vásárló bemegy valami külterületi valahová, hogy megvegye élete szerelmének a gyűrűt, vagy mondjuk, bemegy a belváros szívében lévő Ékszerpalotába!

Mondok mást! Szerinted neki mindegy, hogy mit mesél a barátnőinek? Honnan van a gyűrű? Hm?

Mondok még egy dolgot.
Mi az Ékszerpalotánál, NEM rakunk rá plusz költséget az ékszereinkre csak azért, mert a belvárosban vagyunk, mi jobban hiszünk abban, hogy sok (jól döntő) vásárlótól kis haszon sokkal több, mint kevés vásárló megvezetése a nagyobb haszon reményében.

6 ok, amiért az ékszer a legjobb ajándék

Ha kaptál már valaha ékszert ajándékba, valószínűleg még mindig emlékszel rá, hogy mikor, hol...

A méretezésről

A gyémántok osztályzása, avagy a 4C módszer A gyémántok minőségét, és ezzel az értékét,...

PROGRAMOK

Üzletünk az Esküvőpalotában található, ahol az ékszerüzlet mellett menyasszonyi szalon, vőlegény...

Eljegyzési gyűrű fazonok

A tipikus eljegyzési gyűrű egy egyszerű, elegáns gyűrű, amelybe drágakövet foglalnak. A követ...

Karikagyűrű nyílt nap 2023.11.18.

Ékszerpalota Karikagyűrű nyílt nap és bemutató // Új trendek, új modellek, kulisszatitkok,...

Kapás Boglárka Ékszerpalota menyasszony lett

Bogi, nem régóta vagy menyasszony, milyen érzés volt felvenni a gyűrűt? Igazi meglepetés volt, nem...

Ékszerpalota Katalógus

Elkészült bemutató kiadványunk, mellyel egy kis betekintést szeretnénk adni ékszereink világába. A...